Bönders salladsodling – nu ett högriskprojekt

Sydsvenskan - 2020-04-15

Brist på utländska säsongsarbetare har gjort den svenska odlingen av grönsaker och bär till ett högriskprojekt. Hur mycket vågar lantbrukarna plantera när man inte vet om det finns arbetskraft till skörden? – Att så och odla grönsaker kostar stora pengar och då vågar vi inte chansa, säger LRF-ordförande Palle Borgström.

På grund av coronavirusets utbrott i världen har utländska gästarbetare det svårt att ta sig till Sverige för att säsongsarbeta på grund av stängda gränser och reserestriktioner i Europa.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har gjort en grov uträkning på hur många jobb det handlar om, och bara inom sektorerna skog och trädgård behövs runt 8 000 personer.

På olika sätt försöker nu lantbrukare få tag i personal. Det har skapats spontana initiativ på sociala medier där arbetssökande förmedlas och studenter har skapat hemsidor för att matcha arbetssökande med arbetsgivare.

LRF och branschorganisationen Gröna arbetsgivare har också en egen hemsida som heter Gröna jobb.

Arbetsförmedlingen har regionala kontaktpersoner med fokus på särskilda branscher.

På LRF:s branschskola Hvilan utbildning sker nu en snabbutbildning över 40 timmar för att omskola personer som kommer för andra näringar. Tanken är att de ska kunna arbeta med de mest grundläggande uppgifterna inom trädgårdsnäringen.

Bönders salladsodling – nu ett högriskprojektread more