FÅNGAR FÅR TRÄDGÅRDSUTBILDNING

Ystads Allehanda - 2020-07-21

Frihet och lugn i en liten grupp. Växter som ger nya kunskaper och kanske ett jobb i framtiden. Fängelset i Ystad har i samarbete med arbetsförmedlingen startat en trädgårdsutbildning för de intagna. 

Sex utvalda elever får gå en 22 veckor lång kurs för att kunna arbeta i trädgårdsbranschen när de lämnar anstalten. 

- Jag blev jätteglad när jag hörde talas om den här utbildningen. Jag har tidigare utbildat mig till florist så det här blir en väldigt bra fortsättning på det, så säger en av elevern som vi kallar Lena.

Hon har stora förhoppningar på vad utbildningen, som kallas trädgårdsutbildning med inriktning växthus, ska ge henne.

- Tanken är att jag ska kunna jobba direkt när jag kommer ut, utbildningen är ju specialgjord förr oss på den här anstalten. För mig innebär det många möjligheter, jag kan jobba på stora trädgårdsanläggningar, plantager, parker och annat, säger Lena. 

Lena beskriver ett lugn som är en ny upplevelse för henne. 

- För mig har det inneburit frihet och jag mår mycket bättre av att få vara bland växter. Jag längtar hit varje dag, säger hon.

Även hennes kurskollega Marika talar också om ett lugn i trädgårdsmiljön. 

- Växter har en lugnande inverkan på mig och även att det är en liten grupp känns väldigt bra för mig. Hemma tog jag död på de flesta växterna men här har jag fått gröna fingrar, sänger hon.

Johanna Lindholm är lärare på den nya utbildningen och är trädgårdsingenjör från Hvilan Utbildning i Åkarp.

- Det är inte ovanligt att vi kommer till eleverna istället för tvärtom. Men jag har aldrig arbetat på en anstalt förut, berättar hon. 

Någon egentlig skillnad ser hon dock inte. 

- Nej, eleverna är jätteduktiga och engagerade i det de får lära sig. Den enda skillnaden är att de inte kan gå ut och praktisera det de lär sig, säger Johanna Lindholm. 

Tanken på att ordna en trädgårdsutbildning i de växthus som funnits på anstalten sedan 1980-talet har funnits länge, berättar arbetsförmedlaren Linda Rask. 

- I år fick vi till slut allt på plats och jag är verkligen jättenöjd med att vi kommit igång. När de är klara kommer de få ett utbildningsintyg och det är jätteviktigt för många av dessa kvinnor, eftersom många saknar utbildning, säger hon. 

Trädgårdsutbildningen startade den 11 maj i år och pågår fram till oktober. 

Vi ska ha en utvärdering när vi kommer tillbaka efter semester i augusti. Än så länge har det fungerat jättebra, både deltagare och lärare är väldigt nöjda, säger Linda Rask. 

De intagna studerar på halvtid eftersom de har andra aktiviteter. 

- Det är en speciell utbildning som vi inte testat tidigare. Förutsättningarna är ju speciella och vi har fått skräddarsy den här utbildningen, säger Linda Rask. 

Alla sex elever har valts ut för att de kan tänkas få jobb när de kommer ut.

- I den här första gruppen har vi inte tagit hänsyn till hur långa straff de har och hur lång tid de har kvar. Det har varit viktigare att få en bra grupp, säger Linda Rask från arbetsförmedlingen. 

De elever som idag går utbildningen kan söka jobb på plantskolor, trädgårdsbutiker, alla jobb som har med trädgård att göra. 

- Jag har ingen tidigare erfarenhet av trädgård och växter. Jag har lärt mig mycket om hur växter fungerar. Jag känner nog så här långt att jag skulle vilja designa trädgårdar åt andra. Eller arbeta med förädling, säger Marika. 

För Lena handlar det om att få fortsätta med något hon verkligen gillar.

- Helst vill jag jobba på en plantskola, det är drömmen. Men jag kan tänka mig andra jobb i samma bransch. Jag hoppas att jag kan börja jobba direkt när jag kommer ut om ett år, säger hon. 

________________________________________________________________________________________________________

 

read more