Här odlas det nya arbetsmöjligheter

Sydsvenskan - 2020-04-24

För vissa branscher gör coronapandemin att det råder större brist på arbetskraft än någonsin. Nu har arbetsförmedlingarna i Skåne gjort det lättare och snabbare för arbetslösa att utbilda sig till ett nytt jobb. En kurs man satsar på är snabbutbildning i odling.

Sandra Lennartsson ler stort mot gruppen som samlats utanför receptionen till Hvilan utbildning utanför Åkarp.

– Välkomna till Hvilan Utbildning! Vi kommer att göra en rundvandring snart. Ni kommer kanske tycka att den är lång, men det är ändå bara en del av skolan, säger hon.

Gruppens besökare är alla arbetslösa som är på studiebesök för att eventuellt börja någon av de utbildningar som Hvilan erbjuder: i odling, både i växthus och på friland, samt anläggning och skötsel av gröna ytor.

Normalt sett är kurserna 40 veckor långa, men denna extraordinära coronavår har man också börjat med arbetsmarknadsutbildningar som bara är två veckor och inriktade mot odling.

I skånska växthus och på skånska marker behöver gurkor, tomater, sallad, jordgubbar och en massa andra frukter och grönsaker sås, rensas och skördas. Den arbetskraft, främst från andra länder, som brukar arbeta med detta är inte tillgänglig i år.

– Just nu, när corona stänger gränser, har vi störst kris inom odling, säger Sandra Lennartsson och förklarar att den första tvåveckorskursen startar i slutet av april och är tänkt för dem som vill jobba inom odling just den här säsongen.

Odling är en av de arbetsmarknadsutbildningar som Arbetsförmedlingen erbjuder just nu.

”De sökande behöver komma hit för att förstå vad utbildningen och yrket innebär.” Sandra Lennartsson, projektledare på Hvilan Utbildning.

Sandra Lennartsson gör sitt för att få de många nyinskrivna på Arbetsförmedlingen att hitta till utbildningen. Varje torsdag klockan 13 tar hon emot studiebesök på skolan.

– Vi har haft studiebesöken från och till i tre år, men nu är det mer uppstyrt genom Arbetsförmedlingen, vi är mer synkade. De sökande behöver komma hit för att förstå vad utbildningen och yrket innebär, säger Sandra Lennartsson.

Susanna Bernardini är en av dem som kommit på studiebesöket. Hon har velat gå en odlingskurs i många år, men har inte haft möjlighet eftersom hon använt alla sina studiemedel redan. Men nu har reglerna ändrats för vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Tidigare var utbildningarna vikta för människor som varit arbetslösa en längre period. Men sedan i höstas är de tillgängliga för alla som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– Det är en möjlighet som öppnat sig för mig, säger Susanna Bernardini, som mest är inställd på den långa 40veckorskursen.

Trots snabbt ökande arbetslöshet så finns det en rad yrken och branscher med stor brist på
arbetskraft. Byggteknik, fastighetsskötsel, svetsare, yrkesförare, vårdbiträden och fordonsmekaniker, är några av de 22 områden och yrken där Arbetsförmedlingen i Skåne erbjuder arbetsmarknadsutbildningar denna vår.

I höstas lanserade Arbetsförmedlingen i Malmö också ett nytt sätt att arbeta på, för att förmedlingen av platser till arbetsmarknadsutbildningarna ska gå smidigare.

Istället för att arbetsförmedlarna ska erbjuda utbildningar till de arbetslösa, så läggs alla aktuella utbildningar ut på nätet.

Där kan de arbetslösa själva välja vilka utbildningar de tycker är intressanta, anmäla sig till ett studiebesök, och sedan ansöka om att få gå utbildningen.

Arbetsförmedlingar i Skåne, Blekinge och Småland samarbetar med kontoret i Malmö med att presentera alla sina utbildningar.

– Tanken är att göra individen oberoende av handläggaren. Det är svårt för mina kollegor att hitta sökande, då är det bättre att sökande kan hitta utbildningarna och att de själva kan höra av sig, säger Rikard Anderberg, sektions chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Idén att vända på ansökningsprocessen kom sig av de stora besparingarna på Arbetsförmedlingen förra året.

Det finns inte personalresurser att förmedla utbildningar på det gamla sättet. Nu hoppas Rikard
Anderberg att Arbetsförmedlingen i resten av landet ska ta efter modellen från Malmö.

Och just nu, när varsel duggar tätt och arbetslösheten väntas stiga kraftigt, så passar det nya arbetssättet som hand i handske, tycker Rikard Anderberg.

– Detta är något som kan bära på ett bra sätt i samhället just nu. Många tar sig nog en funderare om det finns andra yrkes vägar, kanske tittar de på utbildning. Vi jobbar frenetiskt för att fylla korttidsinsatserna, säger han.

Och staten må ha sparat på Arbetsförmedlingen, men utbildningarna är inget man sparar på.

– Om det är ett bristyrke går staten in och öppnar en utbildning. Vi behöver mer än någonsin utbilda för att anställa, så det satsar vi jättemycket på, säger Rikard Anderberg.


 


Här odlas det nya arbetsmöjligheterread more