Här är utbildningen som leder till jobb

2018-02-16

Har du svårt att veta vilken utbildning du ska välja?
Det finns flera faktorer att ha i åtanke innan du ska börja plugga – en av de viktigaste är att du väljer en utbildning som leder till jobb.

Arboristbranschen behöver anställa minst 1000 nya personer omgående, säger Ewa Kinnunen, rektor på Hvilan Utbildning Stockholm.

 

En arborist är en trädvårdsspecialist som arbetar för att våra träd ska vara säkra, vackra, problemfria och få ett så långt liv som möjligt. Om man väljer att utbilda sig till arborist kan man efter examen arbeta inom offentliga förvaltningar så som kommuner, på kyrkogårdar, i parker och som skogsvaktare eller starta eget inom branschen. I Sverige finns det idag bara en skola som erbjuder en yrkeshögskoleutbildning för att bli arborist – Hvilan Utbildning i Åkarp, Skåne. Till hösten startar de även utbildningen på Kungsholmen i Stockholm.

Den kvalitetssäkrade utbildningen Yh Arborist har redan funnits i Skåne i 12 år. Den ligger väldigt rätt i tiden och efterfrågan i branschen är enorm och därför drar vi igång den även i Stockholm, säger Ewa Kinnunen, rektor på Hvilan Utbildning i Stockholm.

 

Hvilan Utbildning grundades redan 1868 i skånska Åkarp, och här står kunskap, kompetens och elevernas välmående i fokus. Hvilan Utbildning är Sveriges grönaste skola och ägs av ideella Gröna näringens riksorganisation. De erbjuder både gymnasieutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar.

Våra lärare är jätteduktiga då de själva har arbetat inom yrket de lär ut och deras brinnande intresse och kompetens gör att de alltid håller sig uppdaterade om det senaste inom branschen, säger Ewa Kinnunen.

Därför ska du bli arborist
Om du gillar att vara ute i naturen och ha ett varierat samt adrenalinfyllt arbete är utbildningen Yh Arborist något för dig. Hvilan Utbildning ger dig tillgång till speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen med övningssalar, markbyggnadshall, 65 hektar odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Du får också genomföra 28 veckors praktik.

Det är en enorm efterfrågan på arborist då arbetet med att ta hand om träd är otroligt eftersatt. Branschen ligger efter med att inventera träd, riskbedömning i offentlig miljö och hur träden i skogen och i parker mår.

– Anställningsbarheten har varierat under åren men ligger alltid mellan 92-100 procent, vilket vi har sett vid uppföljningarna som görs sex månader efter avslutad utbildning, säger Ewa Kinnunen.

Utbildningsstart: 3 september 2018
Sista ansökningsdag: 30 april 2018

Mer information om utbildningen kan du få genom att kontakta ewa.kinnunen@hvilanutbildning.se

Läs mer om utbildningen här >>