HÄR ODLAS DET NYA ARBETSMÖJLIGHETER

2020-04-24

För vissa branscher gör coronapandemin att det råder större brist på arbetskraft än någonsin. Nu har arbetsförmedlingarna i Skåne gjort det lättare och snabbare för arbetslösa att utbilda sig till ett nytt jobb. En kurs man satsar på är snabbutbildning i odling.

Sandra Lennartsson ler stort mot gruppen som samlats utanför receptionen till Hvilan utbildning utanför Åkarp.

– Välkomna till Hvilan Utbildning! Vi kommer att göra en rundvandring snart. Ni kommer kanske tycka att den är lång, men det är ändå bara en del av skolan, säger hon.

Gruppens besökare är alla arbetslösa som är på studiebesök för att eventuellt börja någon av de utbildningar som Hvilan erbjuder: i odling, både i växthus och på friland, samt anläggning och skötsel av gröna ytor.

Normalt sett är kurserna 40 veckor långa, men denna extraordinära coronavår har man också börjat med arbetsmarknadsutbildningar som bara är två veckor och inriktade mot odling.

I skånska växthus och på skånska marker behöver gurkor, tomater, sallad, jordgubbar och en massa andra frukter och grönsaker sås, rensas och skördas. Den arbetskraft, främst från andra länder, som brukar arbeta med detta är inte tillgänglig i år.

– Just nu, när corona stänger gränser, har vi störst kris inom odling, säger Sandra Lennartsson och förklarar att den första tvåveckorskursen startar i slutet av april och är tänkt för dem som vill jobba inom odling just den här säsongen.

Odling är en av de arbetsmarknadsutbildningar som Arbetsförmedlingen erbjuder just nu.