Hvilan snabbutbildar till trädgårdsnäringen

2020-03-30

När rörligheten på arbetskraft blir kraftigt begränsad slår det direkt på vissa branscher, Trädgårdsnäringen är en sådan. Svårigheten att resa hit för sitt säsongsarbete påverkar direkt vår näring. Vi saknar fler duktiga kompetenta medarbetare för att säkra produktionen av grönsaker, bär och andra primörer.

Det är kanske inte det första man tänker på i dessa Coronatider men det är faktiskt så att om vi inte kan skörda våra grönsaker, bär och primörer så kommer det att påverka livsmedelsförsörjningen.

Nu måste vi med gemensamma krafter svara upp för den situation vi står inför. Låt oss tillsammans ta ansvar så att den svenska livsmedelsförsörjningen inte halkar efter och ge den gröna vågen en ny innebörd.

Odlarna är en del i samhällsnyttan men också våra kunder och deras nödrop måste tas på allvar. Kan inte de få tillräckligt med arbetskraft drabbar det direkt deras näring och vidare livsmedelsförsörjningen till oss konsumenter. En midsommar utan färskpotatis och jordgubbar kan vi kanske leva med. Men om det inte stannar vid det? Vi är bekymrade.
 

LÄR DIG ODLING PÅ DISTANS

Hvilan utbildning är en referens- och branschskola till den gröna näringen och ägs av Gröna näringens Riksorganisation – GRO. Vi har i mer än 150 år försörjt branschen med kompetent personal. Vi har en lång och gedigen erfarenhet av utbildning och vet vad branschen behöver. Vi finns i Skåne, Stockholm, Uppsala och snart även i Örebro och Norra Halland.

Avtalet med Arbetsförmedlingen ger oss möjlighet till att snabbutbilda arbetssökande i vad en trädgårds- och odlingsarbetare behöver kunna på en elementär nivå. Utbildningen är delad i två delar - en teoretisk och en praktisk, vardera en vecka lång. Utbildningsmaterialet är uppbyggt i korta moduler och består bland annat av filmer som visas på en digital plattform vilket gör att man med lätthet kan göra den på distans. Kunskapskontroller görs kontinuerligt under utbildningen av lärarna på Hvilan Utbildning.


OMSTÄLLNING TILL DET GRÖNA

Vi vill öka samarbeta med de branscher som har drabbats hårt av Covid-19 utbrottet som t.ex. hotell- och besöksnäringen, butiksanställda, flyg- och resebolagen och andra serviceverksamheter. Vår bransch kan sysselsätta upp till 5 000 personer den kommande säsongen. Vi har jobben, vi har utbildningen, vi är framtiden.

Även om man inte är uppsagd ännu, är korttidspermitterad eller varslad så går det bra att vända sig till oss för information om branschen och andra utbildningar.

Med vänlig hälsning

Elisabeth Broberg Lewén
VD, Hvilan Utbildning