Ting är redo för nya utmaningar efter avslutad yrkessfi-utbildning

2018-10-23

För fem år sen bodde Ting Huang i den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu och arbetade som universitetslärare i engelska. Idag lever hon med man och barn i radhus utanför Malmö. Efter drygt ett år på Hvilan är hon strax färdig trädgårdsanläggare och nu väntar jobb och första löneutbetalningen i Sverige.

  • Det känns helt fantastiskt! säger Ting Huang och det riktigt strålar om henne.

Det har varit en lång resa att acklimatisera sig i det nya landet, lära ett nytt språk – och hitta fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Trots en hög utbildning från Kina, insåg Ting Huang snart att den inte var mycket värd i Sverige. Det krävdes mer. Visst gick hon på sfi, svenska för invandrare, men studierna varvades med föräldraledighet och det var fortfarande mycket ovisst var och om hon skulle få jobb.

Då hörde hon talas om ”Ysfi Trädgård” på Hvilan Utbildning och såg chansen att både skaffa sig en efterfrågad yrkesutbildning och samtidigt fortsätta läsa svenska. Kravet är att man är inskriven på Arbetsförmedlingen och att man har klarat tidigare sfi-studier på B-nivå.

För att bli trädgårdsanläggare krävs inga förkunskaper, men ett genuint intresse, och det hade Ting Huang. Hennes kinesiska mormor var en duktig grönsaksodlare och klarade inte bara familjen under de hårda åren kring Kulturrevolutionen i Kina.  Tack vare odlingen kunde hon dessutom spara ihop till ett eget hus som Ting Huans mamma och syster senare ärvde.

  • Mormor lärde mig värdet av att kunna odla, för oss gjorde det all skillnad. Det har gjort mig fascinerad, berättar Ting Huang.

Under hennes 60 veckor på Hvilan Utbildning har hon kombinerat praktiska och teoretiska studier i trädgårdsanläggning och skötsel. En tredjedel av tiden har hon läst svenska och under flera perioder har det varit praktik på olika arbetsplatser. Med en akademisk utbildning i bagaget har Ting Huang uppskattat de teoretiska lektionerna i biologi och växtkännedom, men hon har även lärt sig design, att sätta ihop en skötselplan och att göra växtlistor. Framför allt har hon fått ett nytt självförtroende och kanske tar hon upp högskolestudier längre fram.

Klasskamraterna kommer från vitt skilda håll; Gambia, Syrien, Ukraina och Storbritannien och för alla väntar en lovande arbetsmarknad.

  • Man måste vara beredd att lära nytt och att ha ett öppet sinne när man kommer till ett nytt land. Och det bästa av allt - nu vet jag att det finns ett jobb som väntar på mig. Jag är redo. 

Vi är stolta över att erbjuda yrkessfi.- en yrkesmässig utbildning kombinerad med Sfi. Läs mer om utbildningen och Tings resa här 

http://www.hvilanutbildning.se/utbildningar/yrkes-sfi