Vi läser på Hvilan Gymnasium i Stockholm

2019-07-10

De supermoderna lab-salarna! Att ta studenten här! Det är sådant som eleverna Nilo Belec och Felix Hajbrink ser fram emot på Hvilans nya gymnasieskola i Stockholm. 

De går sitt första gymnasieår, Nilo på naturvetenskapliga programmet och Felix på ekonomiprogrammet, och båda tycker att det är intressant att gå gymnasiet i en dynamisk kunskapsmiljö.   

Hvilans nya gymnasieskola ligger ju i egna lokaler på Stockholms Universitetsområde, med adress Frescati Hage. Fast nya och nya… Den rödteglade huvudbyggnaden är från 1897 med massor av atmosfär och utsikt över Brunnsviken och Hagaparken. Nu har lokalerna helrenoverats och rymmer både klassrum och lärarutrymmen, separata studierum, ett eget fik – och så de fullt utrustade laboratoriesalarna. 

Närheten till högre studier tycker Nilo och Felix är ett stort plus. Och så berättar de om elever som redan tagit kontakt med universitet för att göra sitt gymnasiearbete i trean där. Även i skolans vardag finns planer på gästföreläsare från universitetet. 

Men läget i Frescati har även andra fördelar 

- Utemiljön är fantastisk, skolan ligger ju väldigt grönt, fast det bara är tre tunnelbanestationer från T-centralen. Det är fint att kunna plugga utomhus, tycker Nilo som i framtiden vill jobba med biomedicinsk analys och studera sjukdomar på molekylär nivå. 

- Det är en himla viktig grej och ett sätt att kunna göra skillnad varje dag. 

För Felix lockar närheten till bland annat Naturhistoriska Riksmuseet som ligger bara en kvarts gångväg från skolan – och så ser han fram emot att springa ut med den vita mössan här, när han tar studenten. 

- Att ta studenten i den här skolmiljön. Det blir fint! 

De går inte i samma klass – inte ens på samma program. Ändå känner de varandra väl. Det blir lätt så på en liten skola som Hvilan. Med mindre än hundra elever är stämningen familjär, det är enkelt att få tag på lärare och rektorn ser de varje dag. 

- Jag ville verkligen gå på en liten skola där jag kan påverka mina studier tillsammans med mina lärare. Och det kan jag här. Jag har hamnat helt rätt, säger Nilo. 

- Man känner att lärarna gillar sitt jobb, de är så engagerade, flikar Felix in. 

Själv vill han bli jurist och har valt att läsa ekonomiprogrammet. Fast oavsett program får alla elever chansen att starta eget UF-företag under gymnasietiden. Ofta brukar det ju vara enbart ”ekonomerna” som får prova på det, men inte på Hvilan. 

- Vår rektor säger att entreprenörskap är en viktig erfarenhet, som alla har glädje av, och så är det nog, tycker de båda även om ingen ännu har bestämt vilket slags ungdomsföretag de vill dra igång. 

Att Hvilan Stockholm är en grön skola märks på flera olika sätt. Förutom den gröna miljön i Frescati och många vegetariska lunchalternativ är mycket på skolan inriktat på hållbar utveckling. 

- Som våra kemiuppgifter, de har alltid miljökopplingar! berättar Nilo som även minns föreläsningen om FN:s globala miljömål i början av året. 

Deras skola är både ny och gammal på samma gång. Som utbildningsföretag har Hvilan anor från 1868 när den första skolan startade i Skåne och därmed 150 års samlade erfarenheter av utbildning. Även i lokalerna på Frescati sitter det mycket kunskap i väggarna, men på ett sätt märks att just Hvilan i Stockholm är en ny institution. Så många traditioner har inte hunnit skapas än – men det kommer! 

Och vem vet; kanske blir det en årlig revy eller musikal som Hvilan i Stockholm gör sig känd för? Kanske ett motionslopp i omgivningarna kring Brunnsviken, Bergianska Trädgården eller Norra Djurgården. Eller så hittar den nygamla skolan på ett alldeles eget sätt att hälsa våren på! 
 

Nilo Belec  
Ålder: 17 
Bor: Vällingby 
Går: Naturvetenskapliga programmet, inriktning naturvetenskap. 
Vill: Jobba med biomedicinsk analys och studera sjukdomar på molekylär nivå. 
Felix Hajbrink 
Ålder: 17 
Bor: Kungsholmen 
Går: Ekonomiprogrammet, inriktning ekonomi 
Vill: Bli jurist, ”ett kul och intressant jobb, oavsett inriktning”