Blomstrande möjligheter

Hantverksprogrammet – Florist

Florist

Floristutbildningen passar för dig som har ett estetiskt och kreativt sinne. Som florist får du bland annat lära dig utställnings­design, formgivning, marknads­föring och säljteknik.

Floristyrket är ett hantverk som kräver både teoretisk kunskap och ett praktiskt handlag. Det är som gjort för dig som gillar färg och form och som tycker om att skapa något vackert. Du får bland annat lära dig att binda buketter och skapa fantasifulla dekorationer.

Läser du till florist på Hvilan Utbildning får du gedigna yrkeskunskaper. Här lär du dig allt du behöver för att få arbete efter utbildningen och jobba professionellt som florist. 

Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.

I växthusen på skolan odlas både krukväxter och snittblommor. Som floriststuderande på Hvilan Utbildning har du förmånen att arbeta med både inköpta växter och med växtmaterial från skolans odlingar och parker. Vi lägger stor vikt vid att växterna ska vara av god kvalitet. 

Skolans gårdsbutik är mycket populär. Du som florist har din egen blomsterkyl här där du säljer många av dina och dina kurskamraters buketter och dekorationer. Floristerna ansvarar ibland även för varuexponering och övar säljteknik i butiken. 

Som en del av utbildningen får du också vara med i spännande blomsterprojekt och publika evenemang. Våra elever har exempelvis varit med och dekorerat invigningsfesten på Eurovision Song Contest.

Framtidsdrömmar

Som professionell florist får du kombinera din känsla för färg, form och design med ett personligt kreativt uttryck. Yrket har fått ett starkt uppsving de senaste åren och du kan arbeta inom flera olika områden. Du kan vara stylist vid fotograferingar, teveproduktioner, publika event eller större fester. Men du spelar även en viktig roll vid livets viktiga skeden i samband med högtider som dop, bröllop, konfirmation med mera. 


Grön skola nära stan

Hvilan Utbildning i Åkarp ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvm växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.

Bo på vårt populära internat

Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök och TV-rum.

 


Kursplan

Poäng
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Matematik 1a 100
Svenska 1 100
Idrott och hälsa 1 100
Historia 1a1 50
Naturkunskap 1a1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Programgemensamma ämnen
Hantverk – introduktion 200
Tradition och utveckling 100
Entreprenörskap 100
Inriktningsämnen
Florist 1 200
Florist 2 200
Material och miljö 100
Programfördjupning
Florist 3 200
Florist 4 200
Florist 4 specialisering 50
Florist 5 specialisering 50
Utställningsdesign 1 100
Yrkeskurs 100
Individuellt val
Individuellt val 200
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete 100

Kurstillfällen

Hör av dig vid intresse för utbildningen!

Liknande utbildningar

Visa fler liknande utbildningar