Bli Sveriges bästa trädgårdsanläggare

Naturbruksprogrammet Trädgård – Trädgårdsanläggare

Trädgårdsanläggare

Är du intresserad av växter, maskiner och anläggning är det här ett självklart utbildningsval!

I utbildningen får du köra alla de maskiner och redskap som är förekommande i branschen. Skolan har en stor maskinpark med traktorer, hjullastare, grävmaskiner och större gräsklippare. Under utbildningen får du lära dig att hantera och köra en mängd olika maskiner.

Jämfört med andra anläggningsprogram lär du dig här även växter, träd och en del trädgårdsodling, vilket gör att du får en bredare kompetens och högre anställningsbarhet efter gymnasiet. Skolan har förutom egna odlingar av växter en specialutrustad markbyggnadshall där man kan anlägga även på vintern. Lärarna på skolan är yrkesskickliga och är utbildade trädgårdsingenjörer eller trädgårdsmästare.

Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Det finns en stor brist på utbildad arbetskraft inom branschen, vilket gör att våra studerande oftast får arbete redan under gymnasiestudierna.


Grön skola nära stan

Hvilan Utbildning i Åkarp ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvm växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.

Bo på vårt populära internat

Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök och TV-rum.

 


Kursplan

Poäng
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Matematik 1a 100
Svenska 1 100
Idrott och hälsa 1 100
Historia 1a1 50
Naturkunskap 1a1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Programgemensamma ämnen
Biologi 1 100
Entreprenörskap 100
Naturbruk 200
Inriktningsämnen
Växtkunskap 1 100
Trädgårdsodling 100
Marken och växternas biologi 100
Fordon och redskap 100
Skötsel av utemiljö 100
Trädgårdsanläggning 100
Beskärning och trädvård
Programfördjupning
Trädgårdsmaskiner 100
Växtkunskap 2 100
Trädgårdsodling - plantskoleväxter 100
Fördjupning trädgårdsanläggare
Trädgårdsanläggning 2 100
Trädgårdsanläggning specialisering 100
Individuellt val
Individuellt val 200
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete 100

Kurstillfällen

Hör av dig vid intresse för utbildningen!

Liknande utbildningar

Visa fler liknande utbildningar