En utbildning som ger frukt

Naturbruksprogrammet Trädgård – Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästare

Har du en längtan efter att veta mer om växter, odling och att vara med och skapa gröna utemiljöer? Då är trädgårdsmästare den perfekta utbildningen för dig!

Odlingsbranschens egen skola

På skolan finns flera odlingar, både friland och växthus. I Åkarp används de grönsaker och den frukt som odlas till skollunchen eller säljs till välrenommerade restauranger i hela södra Sverige och i Danmark. Kopplingen mellan jord och bord blir tydlig och du lär dig att odla allt ifrån trädgårdsväxter till grönsaker, exotiska frukter och bär. 

I utbildningen ingår design av framtidens trädgårdar. Undervisningen fokuserar bland annat på nya trender, stadsnära odling, takträdgårdar och vinodling.

Skolan har en stor maskinpark med traktorer, hjullastare, grävmaskiner och större gräsklippare. Under utbildningen får du lära dig att hantera och köra en mängd olika maskiner. 

Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Lärarna på skolan är antingen trädgårdsmästare, hortonomer eller landskapsarkitekter med lång erfarenhet och hög kompetens.


Grön skola nära stan

Hvilan Utbildning i Åkarp ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvm växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.

Bo på vårt populära internat

Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök och TV-rum.

 


 

Kursplan

Poäng
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Matematik 1a 100
Svenska 1 100
Idrott och hälsa 1 100
Historia 1a1 50
Naturkunskap 1a1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Programgemensamma ämnen
Biologi 1 100
Entreprenörskap 100
Naturbruk 200
Inriktningsämnen
Växtkunskap 1 100
Trädgårdsodling 100
Marken och växternas biologi 100
Fordon och redskap 100
Skötsel av utemiljö 100
Trädgårdsanläggning 1 100
Beskärning och trädvård 100
Programfördjupning
Trädgårdsmaskiner 100
Växtkunskap 2 100
Trädgårdsodling - plantskoleväxter 100
Fördjupning trädgårdsmästare
Odling i växthus 1 100
Trädgårdsodling: grönsaker, frukt och bär 100
Individuellt val
Individuellt val 200
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete 100

Kurstillfällen

Hör av dig vid intresse för utbildningen!

Liknande utbildningar

Visa fler liknande utbildningar